четвртак, 28. новембар 2013.

Igračke Za Dečake


Šta je to što zanima dečake a šta devojčice:

Naučna istraživanja pokazala su da je interesovanje za pojedine igracke za decake je tipično za njihov pol. Tako je interesovanje dečaka uglavnom usmereno ka automobilima i loptama dok će se svaka devojčica oduševiti lutkom ili plišanim medom i to je potpuno uobičajeno.  

Svaka igračka smatra se sastavnim delom detetovog odrastanja. Kroz igru deca treba da dođu do rešavanja mnogih pitanja, da uče, razvijaju inteligenciju, maštu i kreativnost. Igračka treba da bude zanimljiva i korisna kako bi joj se dete rado vraćalo i upotrebljavalo na razne načine.



Bez obzira na pol deteta igračka mora da prati i odgovarajući uzrast deteta kao i njegove razvojne mogućnosti. Kada dete napuni jednu godinu postaje pravi mali istraživač. Prestaje da mu bude važno samo šta sadrži određena igračka već i šta sve sa određenim komadima može da se uradi. Sledi naslućivanje uzročno posledičnih veza i stanja gde dete može ponavljati postupke i nekoliko puta u razrađivanju nekih ideja. Sa ovim ponavljanjima ono će svakako stići do narednog koraka u čemu će sopstvenom idejom smisliti nešto novo. 



Podela igračaka po polovima:

Insistiranje na jasnim razlikama između devojčice i dečaka ne mora biti strogo i konstantno već je mnogo važnije da se dete usmeri na određenu vrstu zabave. Pružanje potpune slobode u igri deci omogućuje stvaranje kreativnosti kao i razvijanje mašte. Zbog toga se u prvim godinama razvoja deteta bez obzira na pol savetuje omogućavanje raznih vidova zabavljanja uz najrazličitije dečije igračke. Tokom odrastanja će dete svakako pokazati šta je ono što ga zanima i čime želi da se igra. Često se naglašava koliko dečaci umeju da budu nestašniji u odnosu na devojčice. Tu zaista nema pravila. Svakako treba voditi računa da ukoliko pokaže veliko interesovanje za razne puške i slična oružja morate voditi računa o kakvim je igračkama reč kako ne bi došlo do ozbiljnih povreda. Sa loptama je sličan slučaj jer ukoliko se igra u zatvorenom prostoru može doći do izazivanja štete u Vašem domu.

Нема коментара:

Постави коментар